- Vad betyder bokeh?
- Hur blir bakgrunden suddig?
- När vill man ha en intensiv bokeh?
- Hur skapar man ljuscirklar i bakgrunden?
- Vilken utrustning behövs?
Vad betyder bokeh?
Nej, bokeh är ingen blombukett och inte heller en fransk efterrätt eller ett vin. Uttrycket kommer från det japanska ordet boke, 暈け, som betyder ”suddig” och det avser områden i ett foto som inte är i fokus. Denna oskärpa är önskad för att framhäva motivet och tona ner bakgrunden.
Hur blir bakgrunden suddig?
Du har flera möjligheter att påverka bakgrundens oskärpa eller bokeh. Viktigast är nog objektivets brännvidd och bländare, hur nära motivet du är och storleken på din kameras bildsensor. Vi kan ju börja med att jämföra några exempelfoton för att se hur objektivet och kamerainställningarna påverkar bokehn.
Du kan se på de två första exempelfotona hur objektivets brännvidd påverkar hur suddig bakgrunden blir. Nästa foton i raden visar att det krävs en stor bländare för att skapa en mjuk bokeh. Och de sista fotona tydliggör att avståndet mellan kameran och motivet också är viktigt. Om du då kombinerar en lång brännvidd (70 till 300 millimeter) med en stor bländare (f/1,4 – f/4) och samtidigt går så nära motivet som din bildkomposition tillåter, har du skapat förutsättningar för en perfekt bokeh.
När vill man ha en intensiv bokeh?
En vacker bokeh är alltid en fördel om huvudmotivet är viktigare än bakgrunden. Om du vill betona någon del av ditt fotografi lite extra, är det viktigt att tona ner allt som tävla om uppmärksamheten med huvudmotivet. Genom oskärpan i bakgrunden blir ditt fotografi mycket elegantare och renare. Denna effekt används ofta i porträtt- och modefotografi men också när man tar närbilder av mat och dryck eller blommor och djur. Du kan enkelt sudda ut allt smått och plottrigt i bakgrunden och samtidigt skapa ett mjukt och behagligt intryck.
Hur skapa man ljuscirklar i bakgrunden?
Bokehn kan bli extra snygg om du mjukar upp bakgrunden med ljusringar eller oskärpecirklar. Det är ljuscirklar som varierar i storlek, intensitet och transparens beroende på ljuskällan som finns bakom motivet. Så egentligen måste du bara se till att ljuset i bakgrunden blir oskarpt. Dessutom måste ljuskällorna vara ljusare än omgivningen, så som gatubelysning, ljusreklam eller strålkastarljus på kvällen.
Framför en mörk bakgrund kan ljuset också reflekteras av vatten, glas eller metall. Du kan också fotografera mot solen, när solstrålarna strilar genom ett träds lövverk eller något annat föremål som bryter strålarna i många små ljuspunkter. Exemplet nedan visar hur en stor bländare förvandlar gatubelysningen till oskärpecirklar, medan en liten bländare gör hela fotografiet skarpt.
Vackrast blir oskärpecirklarna om de bildar riktigt runda ringar, men beroende på objektivet kan de också bli ovala eller kantiga. Bländarlamellerna bestämmer ljuscirklarnas form. Vissa objektiv har bara sex lameller medan andra objektiv har nio eller fler, som dessutom kan vara rundade för en vackrare bokeh. På fotografiet med ormbunken och spindelnätet ovan, kan du se att objektivet bara hade sex bländarlameller, eftersom ljuscirklarna i bakgrunden är sexkantiga.
Vilken utrustning behövs?
Vissa tycker att utrustningen inte spelar någon roll, för det är fotografen som tar kort och inte kameran eller objektivet. Egentligen tycker jag också så, men när det gäller bokeh är det lite annorlunda. Den är beroende på objektivets brännvidd och bländare. Så du borde ha ett teleobjektiv med lång brännvidd eller ett objektiv med en jättestor bländare. Eller bådadera i ett – ett teleobjektiv med minst 300 millimeter brännvidd och stor bländare. Fast dessa är ju i samma prisklass som en liten bil. Dessutom kan en sådan optik väga mer än 2 kilo och då är det kanske inte rätt grej för en hobbyfotograf.
Men det finns ju billigare alternativ, till exempel telezoomobjektiv med en brännvidd mellan 70 och 300 millimeter. Oftast har dessa en ganska liten största bländare, som till exempel f/5,6. Den bästa bildkvalitén når sådana objektiv när du bländar ner två eller tre steg. Så egentligen har du bara en bländare på f/8 till förfogande. Det är för liten för att skapa vackra bokeheffekter på ett enkelt sätt. Dessutom blir det svårt att fotografera utan stativ när bara lite ljus är tillgängligt eller när du är inomhus. Därför borde du se till att objektivets största bländare är minst f/4 eller ännu bättre f/2,8 när du köper ett teleobjektiv.
En systemkamera är nog ett måste för att kunna skapa en riktigt vacker och mjuk bokeh. Ju större bildsensor den har desto enklare blir det att skapa oskärpa i bakgrunden. Om du däremot försöker att skapa bokehn med din mobiltelefon kommer du sannolikt inte långt. Kameran i mobilen har oftast ett vidvinkelobjektiv, alltså motsatsen till ett teleobjektiv. Dessutom har en mobiltelefon bara en liten, liten bildsensor och med en sådan är det nästan omöjligt att skapa oskarpa bakgrunder eller bokeh. Den enda möjligheten du har är att förkorta avståndet till motivet. Så om du håller mobilen direkt framför ansiktet på någon finns det en chans att bakgrunden blir suddig. Men att ta porträttfoton med ett vidvinkelobjektiv på nära håll ger riktigt fula resultat, eftersom ansiktets proportioner blir helt förvrängda. Som det ser ut i nuläget är du tvungen att spendera lite pengar, om du vill ge dina foton det lilla extra med en fin bokeh.