Bokeh & fotografi

Vad betyder bokeh?

Nej, bokeh är ingen blombukett och inte heller en fransk efterrätt eller ett vin. Uttrycket kommer från det japanska ordet boke, 暈け, som betyder ”suddig” och det avser områden i ett foto som inte är i fokus. Denna oskärpa är önskad för att framhäva motivet och tona ner bakgrunden.

Exempel på bokeh eller suddig bakgrund
En blomma som påminner lite om ett japanskt körsbärsträd. Lägg märke till den suddiga bakgrunden – den är fotografiets bokeh. (klicka här om du vill veta mer om fotografiet)

Hur blir bakgrunden suddig?

Du har flera möjligheter att påverka bakgrundens oskärpa eller bokeh. Viktigast är nog objektivets brännvidd och bländare, hur nära motivet du är och storleken på din kameras bildsensor. Vi kan ju börja med att jämföra några exempelfoton för att se hur objektivet och kamerainställningarna påverkar bokehn.

Illustration hur brännvidden påverka fotografiets bakgrund eller bokeh:
Exempel på hur brännvidden påverkar fotografiets bakgrund eller bokeh. Båda foton är tagna med samma avstånd till motivet och bländare f/8 (för att få samma bildurklipp fick jag beskära det högra fotot)

 

Illustration hur bländaren påverka fotografiets bakgrund eller bokeh
Exempel på hur bländaren påverkar fotografiets bakgrund eller bokeh. Båda foton är tagna med samma avstånd till motivet och en brännvidd på 50 millimeter

 

Illustration hur avstånden till motivet påverka fotografiets bakgrund eller bokeh
Exempel på hur avståndet till motivet påverkar fotografiets bakgrund eller bokeh. Båda foton är tagna med samma bländare f/4 och brännvidd 50 millimeter, men med olika avstånd mellan kameran och motivet.

Du kan se på de två första exempelfotona hur objektivets brännvidd påverkar hur suddig bakgrunden blir. Nästa foton i raden visar att det krävs en stor bländare för att skapa en mjuk bokeh. Och de sista fotona tydliggör att avståndet mellan kameran och motivet också är viktigt. Om du då kombinerar en lång brännvidd (70 till 300 millimeter) med en stor bländare (f/1,4 – f/4) och samtidigt går så nära motivet som din bildkomposition tillåter, har du skapat förutsättningar för en perfekt bokeh.

När vill man ha en intensiv bokeh?

En vacker bokeh är alltid en fördel om huvudmotivet är viktigare än bakgrunden. Om du vill betona någon del av ditt fotografi lite extra, är det viktigt att tona ner allt som tävla om uppmärksamheten med huvudmotivet. Genom oskärpan i bakgrunden blir ditt fotografi mycket elegantare och renare. Denna effekt används ofta i porträtt- och modefotografi men också när man tar närbilder av mat och dryck eller blommor och djur. Du kan enkelt sudda ut allt smått och plottrigt i bakgrunden och samtidigt skapa ett mjukt och behagligt intryck.

Exempelfoton bakgrunds oskärpa / bokeh
Det första fotografiet är taget med en brännvidd på 40 millimeter och ett makroobjektiv. För fotografi nummer två använde jag ett teleobjektiv med 300 millimeter brännvidd. Båda fotona är tagna på mycket nära håll. (klicka här om du vill veta mer om fotografierna, Bild 1, Bild 2)

Hur skapa man ljuscirklar i bakgrunden?

Bokehn kan bli extra snygg om du mjukar upp bakgrunden med ljusringar eller oskärpecirklar. Det är ljuscirklar som varierar i storlek, intensitet och transparens beroende på ljuskällan som finns bakom motivet. Så egentligen måste du bara se till att ljuset i bakgrunden blir oskarpt. Dessutom måste ljuskällorna vara ljusare än omgivningen, så som gatubelysning, ljusreklam eller strålkastarljus på kvällen.

Exempel på oskärpecirklar
Om du fokusera på ljusen i bakgrunden blir dessa skarp och tydligt men om fokuspunkten ligger långt framför belysningen förvandlas ljusen till oskärpecirklar.

Framför en mörk bakgrund kan ljuset också reflekteras av vatten, glas eller metall. Du kan också fotografera mot solen, när solstrålarna strilar genom ett träds lövverk eller något annat föremål som bryter strålarna i många små ljuspunkter. Exemplet nedan visar hur en stor bländare förvandlar gatubelysningen till oskärpecirklar, medan en liten bländare gör hela fotografiet skarpt.

Exempelfoto för bokeh effekt
En stor bländare skapar runda ljuscirklar medan en liten bländare förvandlar ljuskällorna till stjärnor (klicka här om du vill veta mer om fotografiet)

Vackrast blir oskärpecirklarna om de bildar riktigt runda ringar, men beroende på objektivet kan de också bli ovala eller kantiga. Bländarlamellerna bestämmer ljuscirklarnas form. Vissa objektiv har bara sex lameller medan andra objektiv har nio eller fler, som dessutom kan vara rundade för en vackrare bokeh. På fotografiet med ormbunken och spindelnätet ovan, kan du se att objektivet bara hade sex bländarlameller, eftersom ljuscirklarna i bakgrunden är sexkantiga.

Vilken utrustning behövs?

Vissa tycker att utrustningen inte spelar någon roll, för det är fotografen som tar kort och inte kameran eller objektivet. Egentligen tycker jag också så, men när det gäller bokeh är det lite annorlunda. Den är beroende på objektivets brännvidd och bländare. Så du borde ha ett teleobjektiv med lång brännvidd eller ett objektiv med en jättestor bländare. Eller bådadera i ett – ett teleobjektiv med minst 300 millimeter brännvidd och stor bländare. Fast dessa är ju i samma prisklass som en liten bil. Dessutom kan en sådan optik väga mer än 2 kilo och då är det kanske inte rätt grej för en hobbyfotograf.

Illustration objektiv, bländare, kamera, mobiltelefon
Du behöver ett objektiv med fast brännvidd eller ett tele- eller makroobjektiv med stor bländare och helst en systemkamera. Med en mobiltelefon eller en kompaktkamera blir det svårt att skapa en vacker bokeh.

Men det finns ju billigare alternativ, till exempel telezoomobjektiv med en brännvidd mellan 70 och 300 millimeter. Oftast har dessa en ganska liten största bländare, som till exempel f/5,6. Den bästa bildkvalitén når sådana objektiv när du bländar ner två eller tre steg. Så egentligen har du bara en bländare på f/8 till förfogande. Det är för liten för att skapa vackra bokeheffekter på ett enkelt sätt. Dessutom blir det svårt att fotografera utan stativ när bara lite ljus är tillgängligt eller när du är inomhus. Därför borde du se till att objektivets största bländare är minst f/4 eller ännu bättre f/2,8 när du köper ett teleobjektiv.

En systemkamera är nog ett måste för att kunna skapa en riktigt vacker och mjuk bokeh. Ju större bildsensor den har desto enklare blir det att skapa oskärpa i bakgrunden. Om du däremot försöker att skapa bokehn med din mobiltelefon kommer du sannolikt inte långt. Kameran i mobilen har oftast ett vidvinkelobjektiv, alltså motsatsen till ett teleobjektiv. Dessutom har en mobiltelefon bara en liten, liten bildsensor och med en sådan är det nästan omöjligt att skapa oskarpa bakgrunder eller bokeh. Den enda möjligheten du har är att förkorta avståndet till motivet. Så om du håller mobilen direkt framför ansiktet på någon finns det en chans att bakgrunden blir suddig. Men att ta porträttfoton med ett vidvinkelobjektiv på nära håll ger riktigt fula resultat, eftersom ansiktets proportioner blir helt förvrängda. Som det ser ut i nuläget är du tvungen att spendera lite pengar, om du vill ge dina foton det lilla extra med en fin bokeh.

Liknande artiklar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen
Translate »