Bländare & din kamera

Bländaren är lite svårt att förklara, men effekten är stor. Bländartalet anger förhållandet mellan objektivets brännvidd (som f/ inte i mm) och aktuellt bländartal. Egentligen har bländaren samma uppgift som slutaren, att reglera ljusinsläpp. En stor bländaröppning har ett litet bländartal, och en liten bländaröppning ett stort bländartal. Stor siffra = mindre ljus, liten siffra = mycket ljus. Klart, eller?

olika bländare
Exempel för olika bländaröppningar från f/1.4 till f/22

För porträttfotografi använder man en stor bländaröppning, som f/1,4 till f/8. Bländaröppningar från f/11 uppåt kan du använda för landskapsfotografi för att få genomgående skärpa i bilden. Men detta är ingen lag, ofta krävs det lite experimenterande i alla fall. Bilden nedan visar principen från liten till stor bländaröppning (observera att det finns många fler bländartal än på illustrationen).

Påverkan på bilden

En vacker effekt, bortsett från ljusreglage, är att man kan styra skärpedjupet med bländaren. Just det! – att bakgrunden eller förgrunden blir oskarp eller suddig. Ju större bländaröppning desto mindre skärpedjup får man. Om du dessutom närmar dig objektet (genom att zooma eller gå närmare) minskar skärpedjupet ännu mer.

Exempelfoto hur bländaren ändra skärpedjupet
Skärpedjupet tilltar med större bländartal, tills man kan urskilja bakgrunden. Bländare från f/1,4 till f/16

Men det betyder också att avståndsintervallen där fokusen är verkligt skarp blir förkortad. Så det kan hända att om du tar porträttfoton lätt från sidan, blir det ögat som fokusen inte ligger på suddigt, fast avståndet mellan ögonen bara skiljer sig åt några millimeter i djupet. Och om du tar makrofoton blir det ännu påtagligare, så att området som är skarpt kan vara kortare än en millimeter i djupet.

Exempelfoto oskärpa
Fokusen ligger på ögat närmas kameran. Genom den relativ store bländaren (f/4 och 200 mm brännvidd) blir det andra ögat oskarp.

Liknande artiklar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen
Translate »