Bildkomposition – Former

En form bildas av linjer. Våra ögon är speciellt bra på att se dessa former. Vi identifierar till och med former innan vi ser färger, ytor, mönster eller andra detaljer. Former kan vara geometriska figurer, som kvadrat, rektangel, cirkel, triangel, oval och många andra. Men de flesta former finns ju i naturen och de är oftast oregelbundna.

Bildkomposition - olika geometriska former
Ett fotografi kan delas upp i många geometriska former (klicka här om du vill veta mer om fotografiet)

Några exempel på raka eller kantiga former är hus, vägar, mjölkpaket, lastbilssläp eller en gammal ladugård. Sådana raka former ger en känsla av stabilitet, struktur eller ordning. Trekanter är specialister inom detta område. Tänk bara på pyramider eller på en bergstopp. De verkar stabila, uthålliga eller fokuserade ända ut i spetsen. Samtidig förlorar triangeln all sin stadighet om man vänder den upp och ner, man blir rädd att den snart tippar över åt ett eller annat håll.

Exempel på cirkelformade objekt ser vi i vårt universum, som planeterna, månen och stjärnorna. Men också här på jorden finns det massor av cirklar, till exempel en höbal, ett däck, små mynt, ögonens iris, en liten damm, vissa blomblad, bär, eller prickarna på en somrig klänning och så vidare. En obruten cirkel förmedlar känslan av helhet.

Bildkomposition - form krets cirkel
Raka och svängda linjer skapa en boll (klicka här om du vill veta mer om fotografiet)
Bildkomposition - runda former
I naturen finns det många exempel på rundade former (klicka här om du vill veta mer om fotografiet)

Dessa former definierar du genom att bestämma vilken del av motivet du tar med i bilden eller inte. Ge din fotografi lite extra ordning genom att inkludera en fyrkant, ett hus eller en ladugård. Skall bergen du fotograferar se imponerande och stabila ut, eller branta och farliga? Du kan förmedla dessa känslor genom att centrera bergen i fotografiet, flytta dem till bildens kant, eller bara ta med halva berget. Så kan du påverka hur ditt fotografi uppfattas av betraktaren. Från majestätiskt och stabilt till fallande och halkigt (från triangel till fallande diagonal linje). Genom att använda de naturliga effekterna som former framkallar i vår hjärna, kan du understryka det du vill säga i ditt fotografi.

Bildkomposition -former
Många olika geometriska former samlad i ett fotografi. (klicka här om du vill veta mer om fotografiet)

Liknande artiklar…

Tillbaka till toppen
Translate »