Egentligen finns det bara två typer av linjer – raka och svängda. Raka linjer är för det mesta skapade av människor och förmedlar en känsla av stabilitet och ordning. Däremot förekommer svängda linjer oftast i naturen och kan ge ett mjukt eller sensuellt intryck. Bådadera har stort inverkan på hur ditt fotografi uppfattas av betraktaren.
Horisontella linjer
Horisontella linjer förmedlar ofta stabilitet eller lugn, till exempel där havet möter himlen. Men man får vara lite försiktig med var man placerar horisonten i fotografiet. För om du lägger den precis i mitten, finns risken att du delar bilden i två lika delar som kämpar om uppmärksamheten. Eller bilden blir så lugn att det är tråkigt att titta på. I de flesta fallen är det mycket bra att använda sig av ”tredjedelsregeln” eller ”det gyllene snittet”. Men självklart finns det undantag, det är ju du som vill förmedla det du ser, och inte det en lärobok säger.
Vertikala linjer
I naturen stöter man inte så ofta på riktigt raka vertikala linjer. Möjligtvis kan man hitta vissa stenformationer eller växter som strävar mot solljuset eller ett vattenfall. Men om du är i ett bebyggt område finns det otaliga exempel på vertikala linjer: pelare, hus, en fyr, en flaggstång, staket och så vidare. Dessa linjer förmedlar styrka och uppåtsträvande, inte alls det lugn en horisontell linje kan åstadkomma. Du ser det enkelt om du fotograferar en stående eller liggande person. Det är väl klart vem av de två som utstrålar mer styrka, kraft och stadighet eller lugn och ro?
Diagonala linjer
Diagonala linjer har mest energi, de får vår hjärna att arbeta lite extra. De är ju varken liggande eller stående, balansen är rubba, stabiliteten har gått förlorad. Tänk till exempel på bokstaven ”Z” i vårt alfabet, den är lite kaxig. Dess energi kommer från att två lugna horisontella linjer sammanfogas av en bråkig diagonal linje. Beroende på motivet kan linjerna komma från många håll och korsa varandra, eller utgå från ett centrum, som strålar. Så bildas många geometriska former som kan framträda olika mycket beroende på linjernas styrka. Men genom att använda dessa effekter kan man skapa väldigt dynamiska, spännande och fängslande fotografier.
Svängda linjer
Svängda linjer förekommer ofta i naturen och kan ge ett mjukt eller sensuellt intryck. Tänk dig till exempel ett grässtrån som svajar lätt i vinden eller ett lockigt hårstrån som faller ner över pannan och ögonlocket. Men också många konstruerade och designade objekt har svängda linjer. Tänk bara på en strömlinjeformad sportbil. Men det vackraste exempel på svängda linjer är nog ändå människans kropp.
Ledande linjer
Linjerna kan leda blicken genom ditt fotografi, till det område som du tycker är viktigast. Ledande linjer är som en inbjudan till betraktaren att följa med på en upptäcksresa. Men likaså kan de leda bort betraktarens uppmärksamhet från huvudmotivet. I det sammanhanget är det bra att veta, att när vi tittar på en bild, börjar vi med att rikta blicken på det övre vänstra hörnet och ”läsa” bilden i ett svep från vänster till höger, som när vi läser i en bok.