High-key & low-key fotografi

Vad är high-key och low-key?

Begreppens ursprung hittar vi i klassiska Hollywood-filminspelningar. Huvudpersonen blev då oftast belyst av en högt uppsatt strålkastare (Keylight) medan motparten belystes av en lägre placerad ljuskälla. När man använder uttrycket ”high-key” eller ”low-key” vid fotografering avser det foton som domineras av ljusa eller mörka toner.

Exempelfoto high key foto
High-key fotografi som domineras av ljusa nyanser (klicka här om du vill veta mer om fotografiet)

High-key foton är bilder som är översvämmade av ljus, där det finns så mycket ljus att skuggorna nästan helt saknas. Det kan till och med förstärka fotografiets effekt om bakgrunden är utfrätt, alltså helt vit. Det viktiga är att huvudmotivet är rätt exponerat. High-key bilder sprutar av liv och energi, de utstrålar optimism och öppenhet och är lätta att tolka. Ofta ser man små detaljer i ett fotografi genom samspelet mellan ljus och skugga. Men eftersom det nästan inte finns skuggor i ett high-key foto försvinner just dessa detaljer. Det är en önskad effekt till exempel när man tar reklamfoton, då ett rent och stilistiskt utseende eftersträvas. Men high-key fotografi passar även till porträtt- eller bröllopsfotografering men också till landskapsfotografi. Det är som alltid bara fantasin som sätter gränser.

Exempelfoto High key
All bildinformation finns på histogrammets högra sida. Det betyder att fotografiet domineras av highlights och vita toner. Eftersom histogrammet stiger mot höger, finns det helt vita områden i fotografiet (bakgrunden är utfrätt)

Low-key foton är då motsatsen till high-key bilder. I ett low-key foto är det bara några få delar av motivet som är exakt exponerade. Hela fotografiet lever av kontrasten mellan många mörka områden och några få ljusa toner som antyder motivets form och kontur. Det gör att bildens största del ligger i skugga, gömd för betraktaren. Det bidrar till att low-key foton ofta uppfattas som hemlighetsfulla och att de väcker känslor av nyfikenhet eller eftertänksamhet. Denna typ av foton passar till karaktärsporträtt eller motiv där man vill betona formen eller konturen lite extra.

Exempelfoto Low key
I Histogrammet kan man tydligt se att bilden består till största delen av skuggor och svarta toner. Men ändå finns det lite bildinformation som sträcker sig till histogrammets högra sida. Det är ljuset som modellerar motivets form.

Vilken utrustning behöver man?

Egentligen är det inte bara utrustningen som är viktig. Yttre omständigheter påverkar lika mycket, till exempel hur ljus eller mörk bakgrunden är, eller om ljuset är hårt eller mjukt. Låt oss då börja med att titta på vilken utrustning du behöver för high-key foton:

Fotografera manuellt, använd en stor bländare, leta efter en ljus omgivning eller gör det själv så ljust du kan, försök använda mjukt ljus och glöm inte histogrammet.

Här får du en liten sammanfattning på vad som behövs för low-key fotografi:

Fotografera manuellt, leta efter en tydlig mörk / ljus kontrast i en mörk omgivning, använd bara en riktad ljuskälla, försök använda hårt ljus och glöm inte histogrammet.

Hur tar jag high-key foton?

Ljuset skall vara mjukt så att de skuggor som syns minskar i intensitet. Inomhus kan man skapa mjukt ljus med hjälp av en diffuser eller softbox. Om du har studioblixtar eller speedligths är det enkelt att styra ljusstyrkan själv. Men om du inte kan påverka ljuskällans styrka, rekommenderar jag att du fotograferar med en vidöppen bländare för att släppa in så mycket ljus som möjligt på sensorn.

Exempelfoto high key foto
Genom att välja ett motiv som nästan bara består av vita eller ljusa toner är det enkelt att skapa ett high-key foto (klicka här om du vill veta mer om fotografiet)

Fotografiet nedan är taget inomhus med följande kamerainställningar: Exponeringstid 1/160 sekund, bländare f/6,3 och 50 mm brännvidd. Det är viktigt att ha kameran i manuellt läge. För att hitta rätt inställning provar jag mig oftast fram, men det blir enklare om man har en elektronisk ljusmätare. Som belysning använde jag 3 speedlights med 2 softboxar, 2 reflektorer och en vit bakgrund. Jag behövde inte fotografera med en stor bländaröppning eftersom jag kunde bestämma ljusstyrkan med hjälp av blixtarna.

Exempelfoto och blixtsetup för High-key fotografi
1 – huvudblixt och blixt från sidan med softbox
2 – Vit reflektor framför modellen underifrån och från vänster sida
3 – Blixt som belyser en vit bakgrund (utfrätt bakgrund)
Den gröna markeringen är modellen
(klicka här om du vill veta mer om fotografiet)
Blixtsetup

Huvudljuset kommer lite uppifrån och framifrån. Ljuset reflekteras underifrån av en vit pvc-skiva framför modellen. Sedan har jag ställt en blixt bakom modellen för att belysa den vita bakgrunden extra mycket. För belysningen från sidorna borde jag ha haft ytterligare två blixtar, en på varje sida. Men jag fick nöja mig med bara en blixt från höger sida som inte var direkt riktad mot modellen utan på en vit reflektor som jag fäste på väggen till vänster om min kille. På så sätt badade modellen i ljus som kom från alla håll. Då fanns det nästan inget utrymme för skuggor – så det måste helt enkelt bli ett high-key fotografi.

Exempel på ett High-key porträtt
Exempel på ett High-key porträtt
High-Key med naturligt ljus

Det är inte alltid så att man har tillgång till blixtar eller studioljus. Då är det mera avgörande att du har objektiv med stor bländare. Glöm inte att fotografera i manuellt läge, så att du kan överexponera bilden ett eller två steg. Sedan kan du leta efter ljusa platser. Kanske du kan placera modellen mellan två fönster och med en ljus bakgrund, eller så står du med ryggen mot ett stort fönster och modellen titta mot dig. Då blir fönstret som en jättelik softbox. Det samma gäller för molniga dagar utomhus, då blir himmelen din softbox.

Exempelfoto för High-key fotografi med Available Light
1 – Ljus omgivning, ett till två steg ljusare exponering än den som kameran rekommenderar
2 – Uppåtlutande bildvinkel för att undvika störande element i bakgrunden 
3 – Huvudmotivet rätt exponerat med mörka detaljer som skapar kontrast
(klicka här om du vill veta mer om fotografiet)

 Hur tar jag low-key foton?

Ett low-key fotografi domineras av skuggor och svarta områden. Men ändå är det ljuset som är helt avgörande, eftersom det skapar kontrasterna som är så typiska för ett low-key foto. Bakgrunden eller ointressanta delar av motivet kan vara helt svarta, utan täckning, så länge alla ljusa områden är exakt exponerade. Det är också utmaningen med low-key fotografi, att få ljuset att bara belysa det absolut viktigaste i bilden medan allt annat försvinner i mörkret.

Exempelfoto low-key foto
En helt svart bakgrund och noga riktad belysning kan skapa starka kontraster och konturer (klicka här om du vill veta mer om fotografiet)
Blixtsetup

Bilden nedan fotograferade jag med precis samma inställningar som high-key exemplet: Exponeringstid 1/160 sekund, bländare f/6,3 och 50 mm brännvidd. Den avgörande ändringen var blixtarnas placering och styrka. Jag plockade bort två blixtar och ersatte den vita bakgrunden med en svart. Dessutom ställde jag en grå reflektor till vänster om modellen, så att åtminstone lite ljus skulle reflekteras till ansiktets mörka halva. Jag använde en softbox som gjorde belysningen lite mjukare, men mera typiskt för low-key foton är hårt ljus som du kan se i bilden ovan.

Exempelfoto och blixtsetup för low-key fotografi
1 – Huvudblixt från sidan med softbox
2 – Grå reflektor till vänster om modellen
3 – Svart bakgrund
Den gröna markeringen är modellen
(klicka här om du vill veta mer om fotografiet)
Low-Key med naturligt ljus

Oftast är det en ensam ljuskälla, men det kan också vara flera riktade ljuskällor som belyser motivet i ett low-key foto. Det är inte så lätt att hitta bra förutsättningar för sådana foton ute i naturen. Vid solnedgång kan solljuset rita lysande konturer runt motivet. Om omgivningen då ligger i skugga är det möjligt att ta low-key foton. I stadsmiljöer är det enklare att skapa low-key foton, speciellt på kvällen. Man måste bara hålla utkik efter motiv med en stark ljus / mörk kontrast och sedan underexponera fotografiet ett eller två steg.

Exempelfoto low-key foto
Ljuset belyser bara huvudmotivet och låter bakgrunden försvinna i mörkret (klicka här om du vill veta mer om fotografierna, Bild 1, Bild 2)

5 tips för high-key och low-key fotografi

  • Fotografera i manuellt läge
  • Arbeta med kraftiga färger
  • Leta efter en ljus eller mörk bakgrund
  • Få, men intensiva kontrast
  • Håll koll på histogrammet

Liknande artiklar…

Tillbaka till toppen
Translate »