Levitation & fotografi

Redan som barn lär vi oss mycket om naturlagarna. Vi vet till exempel att när ett äpple är moget faller det ner på marken eller när vi kastar upp en boll i luften så kommer den också ner igen. Vår hjärna lär sig snabbt hur saker och ting beter sig i naturen. Om vi då ser något som tydligt motsäger det som vi har lärt oss under många år, då vill vi undersöka det eller åtminstone få en förklaring. Det är orsaken till att människor fastnar för och tittar lite extra på foton som innehåller levitationseffekten.

Exempelfoto levitation foto
På originalfotot ser frukterna ut som woodoodockor med en massa nålar som håller alla delar på plats (klicka här om du vill veta mer om fotografiet)

Vad är Levitation?

Levitation betyder att man låta saker sväva på ett övernaturligt sätt. Men när det handlar om fotografier är det inte så magiskt som det ser ut – det är helt enkelt en fotomanipulation. Skillnaden mellan ett klassiskt levitationsfotografi och ett bildmontage är att alla element i fotografiet är tagna vid samma plats och ur samma perspektiv. Det underlättar även bildmontaget vid datorn eftersom ljus och skuggor kommer från samma håll.

Exempelfoto levitation foto
Min lille kille som låg på en pianopall mitt på en grusväg och lärde sig sedan flyga i Photoshop (klicka här om du vill veta mer om fotografiet)

Vilken utrustning behövs?

Så klart behöver man en kamera för att fotografera, men om du vill skapa ett fotografi med levitationseffekt behöver du framför allt en bra idé. Eftersom det krävs minst två foton av scenen är det viktigt med ett stativ, så att fotona blir så lika som möjligt. Slutligen behöver man också en dator om du inte vill klippa och klistra som man gjorde förr i tiden.

Förberedelse är allt

Planering av ett levitationsfoto börjar alltid med en idé. Ofta ritar jag en skiss för att få klart för mig hur slutresultatet skall ser ut. Till skillnad mot vanliga porträtt eller landskapsfoton, finns den här scenen bara i ditt huvud, inte i det verkliga livet. Du måste alltså medvetet leta efter en plats och föremål som passar till din idé.

Illustration levitation fotografi
Från skiss till manipulerat fotografi (klicka här om du vill veta mer om fotografiet)

Levitationsbilder monteras oftast ihop av ett bakgrundsfoto och ett fotografi av huvudmotivet. Bakgrundsfotot innehåller inga föremål eller den person som skall flyga, fotot visar bara bakgrunden. Det är viktigt att man inte ändrar perspektivet eller vinkeln efter att man har tagit bakgrundsfotot. Jag använder alltid stativ och fjärrkontroll för att undvika att bakgrunden och själva levitationsfotot får olika perspektiv.

Illustration levitation fotografi
Alla foton är tagna med stativ och fjärrkontroll för att kunna bibehålla samma perspektiv och blickvinkel. Det underlättar monteringsarbetet vid datorn enormt. (klicka här om du vill veta mer om fotografiet)

Sedan kan man ta foton av alla flygande objekt. Tyvärr flyger de ju inte på riktigt, därför krävs det lite kreativitet av dig. Du får tänka ut hur personen eller föremålet skall hållas i luften tills du har tagit fotografiet. Det kan vara med hjälp av en stege, en pall, ett rep eller vad som helst. Tänk bara på att detta föremål inte får vara för stort och täcka över delar av ditt motiv. Desto större stege eller stol du använder desto mera måste du retuschera bort i efterhand.

Hur skapar man levitationsfoton?

Då har vi kommit till punkten då magin sker, retuscheringen eller montaget av vårt levitationsfoto. Om jag skulle försöka att beskriva i ord hur jag gör i Photoshop, skulle jag nog fylla en hel instruktionsbok. För att bespara dig denna tråkiga läsning har jag gett mig på att ta fram en kort film som visar mitt workflow i Photoshop. Så ta fram popcorn och cola, för nu blir det bio! Sorry för den dåliga dubbningen  😉

Exempel på levitationsfoton

Exempelfoto levitation
Don’t get wet
Exempelfoto levitation
Scary
Exempelfoto levitation
Gone with the wind
Exempelfoto levitation
Varsågod

Liknande artiklar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen
Translate »