Bildkomposition – Djup & Perspektiv

Om vi pratar om djup eller tredimensionalitet i våra foton är det egentligen en optisk illusion. För ett fotografi är bara tvådimensionellt, med andra ord är det helt platt. Men med hjälp av det perspektiv vi väljer, kan vi lura betraktarens öga och skapa djup. Ordet ”perspektiv” definieras som hur objekten förhåller sig gentemot varandra ur en viss synvinkel.

Bildkomposition - skapa djup genom perspektiv
Många broelement som egentligen är lika stor men på fotografiet minskar de undan för undan, detta skapa djup (klicka här om du vill veta mer om fotografiet)

Tänk dig att du står framför en rad med 10 träd. Om du fotograferar dessa rakt framifrån, ser alla ungefär lika stora ut. Men om du ställer dig nära det första trädet i raden och tar kortet från sidan, kommer du att se att de första träden verkar jätte stora, och att de följande undan för undan blir mindre och mindre. Din hjärna vet att alla träden borde vara ungefär lika stora, därför sänder den information till dig att det finns djup i bilden, en illusion.

Bildkomposition - helt olika motiv genom positions ändring
Genom att ändra din position ändra du inte bara perspektivet, utan hela ditt fotografi. Lägg märke till hur horisontens placering påverka isskulpturens storlek. (klicka här om du vill veta mer om fotografiet)

Det enda sättet att ändra ditt perspektiv är att ändra din position eller kamerans position, rör på dig! Lägg dig på mage, huka dig ner eller ställ dig på tå med kameran lyft högt över huvudet. Gå till vänster, höger eller runt till andra sidan. Går så nära du kan eller några steg bakåt! Visst, ibland kan det se pinsamt ut – men det är värt det.

Bildkomposition - skapa djup genom positions ändrin
Detta fotografi är ett exempel på vilka perspektiv kan visar sig om man våga lägga sig på marken och inte är räd för att blir lite blött eller frysen (klicka här om du vill veta mer om fotografiet)

Föreställ dig en liten stuga på fjället. På några hundra meters håll verkar den liten och obetydligt, framför alla höga berg i bakgrunden. Men gå fram till stugan, gå ner på knä och titta genom kameran. På grund av din positions förändring kan den lilla stugan konkurrera i storleken med de massiva bergen i bakgrunden.

Bildkomposition - leda ögat genom perspektivet
Stenarna är egentligen inte så stora och bänken inte så liten, allt är en fråga om perspektiv (klicka här om du vill veta mer om fotografiet)

Liknande artiklar…

Tillbaka till toppen
Translate »