Follow The Light

Staviks fyr och stjärnspår eller Star trails
Follow The Light
Bländartal f/2,8  Exponeringstid 100×30 sec  Brännvidd 16 mm

Fotografiet visar Stavikens fyr i Värmland. Men det du ser är bara ett urklipp ur ett litet svenskt paradis. Till fyren hör ett boningshus och några mindre stugor, dessutom sträcker sig en vacker brygga ut i Vänern. Fyren kan hyras som semesterställe. Därför kontaktade jag ägaren innan jag åkte dit för att ta kort, eftersom jag inte vill störa eventuella gäster. I vilket fall som helst satt jag i dag på den fina bryggan och väntade på att kvällen skulle bli till natt. Under tiden ställde jag in kameran och beundrade Vänern, fyren och himlen. Jag fotograferade med ISO 200 och en vidöppen bländare på f/2,8. Egentligen garanterar en sådan inställning att man får många Star trails i fotografiet. Men det fanns en annan ljuskälla som ställde till det för mig, nämligen månen. Fast den inte hade gått upp, spreds månljuset över hela natthimlen. När sedan ett tunt moln drog in vänsterifrån, tänkte jag att hela fotografiet var förstört. Men nu i efterhand tycker jag att molnen smälter in perfekt i bildkompositionen, och månljuset ger motivet en alldeles speciell färgsättning.

Om du är intresserad av fyrens historia och lite därtill kan du hitta mera information här: www.staviken.se/historik. Där kan du läsa om Stavikens första fyrvaktare, Erik Johannesson och hans familj, en historia som sträcker sig från 1860 fram till i dag.

Eller du kanske hellre vill veta hur man tar foton på Star trails eller stjärnspår, i så fall är du välkommen att läsa vidare här…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen
Translate »