Plats för två vid horisonten

Egentligen försöker jag att fotografera på ett sätt som endast kräver lite retuschering i Lightroom. Jag gillar att experimentera direkt på plats med olika filter, slutartider och inställningar, för att återskapa den stämning jag känner. Men med dessa två fotografier kunde jag bara inte låta bli att bearbeta bilderna lite intensivare vid datorn. Det avskalade motivet och det hårda solljuset påminde mig om fotografier tagna när de första flerskiktsfilmerna kom ut på marknaden, då man kunde framkalla färgdiabilder (Kodachrome-filmen kom 1935 och Agfacolor-filmen kom 1936). Dessa foton hade ofta en orange nyans och lite onaturlig färgåtergivning. Dessutom ser man ibland en lätt vinjett på äldre foton. Jag försökte härma några av dessa effekter när jag bearbetade mina foton i Lightroom. Alla blå toner har jag justerat åt det turkosa hållet, för att skapa en medelhavskänsla. Sedan höjde jag mättnaden på orangea toner och sänkte de gula nyanserna, för att upprätthålla den kyliga, avskalade stilen. Till sist ökade jag kontrasterna och la på en vinjett.

landskap_024
Plats för två vid horisonten
Bländartal f/16  Exponeringstid 30 s  Brännvidd 35 mm
landskap_023
En av mina favoritplatser vid Näs sandar
Bländartal f/14  Exponeringstid 25 s  Brännvidd 18 mm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen
Translate »