Norrsken över Sunnanå hamn

Norrsken över Sunnanå hamn
Grön eld

Vilken vacker natt! De få minusgraderna räckte för att iskristallerna skulle börja växa. De lade sig som ett täcke av tusentals glittrande diamanter över landskapet. Till och med kameran fick lite rimfrost på sig. Och då skall vi inte prata om mina stackars tår, efter några timmar var de så frusna att det slutade göra ont. Kanske det är dags att skaffa riktiga vinterstövlar. Men vad gör man inte om man väntar på något gott?

Väderleksrapporten var inte lovande för denna kvällen. Senast klockan 21.00 skulle hela himmelen vara täckt av moln. Det är som om SMHI inte gillar norrsken. Nästan varje gång dessa lysande gröna streck vågar sig fram till Mellerud är himlen molntäckt. Men när jag tittade ur fönstret den här kvällen såg jag en rund och vackert lysande fullmåne och inga moln – Don’t trust SMHI.

Det var intressanta förutsättningar för att fotografera norrsken. Lite molnigt var det, fullmånen spred sitt ljus över hamnområdet som dessutom var belyst av många ljus. Jag var inte säker på om man kan se norrsken när det är så mycket ljusföroreningar. Men det gick, till och med med ett så lågt ISO-värde som ISO 400. För att kunna släppa in tillräckligt med ljus valde jag en stor bländaröppning på f/1.8. Den stora bländaren gjorde det möjligt att fotografera norrskenet med en ganska kort exponeringstid – 5 sekunder. Eftersom ljuset rör sig som en våg på himmeln är det viktigt med relativt korta slutartider, annars blir det bara en grön dimma på fotografiet. Som så ofta har jag tagit separata foton för förgrunden. Kamerainställningarna för dessa är: ISO 100 och 30 sekunders exponeringstid med en bländare på f/4.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen
Translate »