Hvena kvarn, Kraftstation

Pa_landet_008
Hvena kvarn, Kraftstation
Bländartal f/8   Exponeringstid 30 s   Brännvidd 13 mm

Den här vackra byggnaden är en vattendriven kvarn, uppförd vid Frändeforsån. Om du åker ca 15 km från Mellerud mot Brålanda och sen svänger vänster mot Gestad / Bolstad, kommer du att passera Hvena kvarn. Själva fastigheten består av ett bostadshus, en kvarn och flera ekonomibyggnader. Anläggningen har utökats några gånger, det ser man tydligt på byggnadernas olika stilar. År 1926 byggdes även en kraftstation där. Den flyttades senare till andra sidan ån, i samband med att kvarnen elektrifierades på 1940-talet. Byggnaden på vänster sida, som speglas så vackert i det stilla vattnet, är just kraftstationen. Själva kvarnen syns lite grann i skuggan, på höger sida av fotografiet.

De tog tid innan detta fotografi blev till! Men jag fick också många fina minnen av den här fantastiska platsen. En av de första gångerna jag var där, hade jag mina pojkar med mig. Vi tänkte låta våra leksaksbåtar segla och guppa på vågorna. Fastän jag band fast dem i ett långt snöre var det ändå en båt som rymde. Båten och snöret seglade iväg på Frändeforsån, vad tragiskt det var. Men det skulle bli värre. Tidigt nästa morgon åkte jag till kvarnen igen, för att se hur det hela ser ut vid soluppgång. Självklart löser jag då ut ett inbrottslarm som är kopplat till en oljetank, klockan var 5.00 – vilket tjut! Men fotografierna blev bra om man bortser från ett lila streck som gick rakt genom varje bild, som en lila jätteregnbåge. Först trodde jag det var något fel på ND-filtren, som jag använder för att uppnå en längre exponeringstid. Till slut kom jag på att det är solen som lyser genom sökaren på kamerans baksida och orsakar dessa hemska lila färgartefakter.

Så jag åkte ut till kvarnen en gång till, den här gången vid solnedgång, under den gyllene timmen. Då lyckades jag ta det här fotografiet. Jag älskar hur kvällssolen belyser fasaden, så den glänser i gult och orange. Samtidigt bildar de färgerna en perfekt komplementär kontrast mot himlens och vattnets blå skimmer (blå och orange ligger mittemot varandra i färgcirkeln). Speglingen delar fotografiet precis i mitten, medan vattenfallets och kraftstationens linjer följer det gyllene snittet. Dessutom träffade jag den vänlige ägaren till oljetunnan och inbrottslarmet, han kunde berätta en hel del om kvarnens och traktens historia. Jag tackar för den intressanta informationen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen
Translate »