Centrerad

Det var en riktigt grå dag. Det tjocka molntäcket såg ut som om det bara inte kunde bestämma sig för var det skulle släppa den första regnskuren. Oftast sitt jag hemma med en filt runt benen och en varm kopp te i handen sådana dagar. När blicken vandrar mot fönstret tycker jag synd om de stackare som vågar sig ut i ruskvädret, det är helt obegripligt.

I dag var jag en av dessa stackare – fast jag gjorde det frivilligt. Min förklaring är att jag är mera fokuserad och uppmärksam på intressanta motiv. En sådan dag där allt bara är grått och tråkigt får jag leta lite mera efter motiven. Det är inte som att gå ut en härlig kväll eller morgon då motiven dyker upp varje sekund. När jag medvetet tittar efter former och linjer i naturen upptäcker jag motiv som jag i vanliga fall bara skulle gå förbi utan att lägga märke till dem.

För att få vattnet så blankt och slätt fotograferade jag med en lång slutartid, ca 20 sekunder. Genom att använda ett gråfilter (ND1000) var det möjligt att exponera fotot så pass länge mitt på dagen. Samtidigt använde jag ett polfilter för att minska speglingarna på vattnet. Men i det här fallet visade sig då alger och grenar under vattenytan som bara störde den avskalade kompositionen. Därför vred jag filtret lite till, så att den förstärkte reflektionerna istället. Effekten blev att vattnet ser ut som ett sidentyg spänt mellan sandbankerna. Jag gillar dessutom alla små löv i sanden.


Centrerad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen
Translate »