Tidsresa

Tidsresa

Hur levde man för 100 eller 200 år sedan på en plats som den här? Ingen ström, inget vatten ur kranen, inga bilar och mobiltelefoner. Arbetet var nog fysiskt krävande och vintrarna var mörka och långa utan elektriskt ljus. Men kanske var kvällarna också lugnare utan sms, Facebook, nyheter och co. Barnen skrattade med säkerhet lika gott då som i dag när de lekte snöbollskrig och gjorde änglar på den snötäckta marken. Sannolikt bodde de flera generationer tillsammans under samma tak. Man var mer beroende av varandra, man behövde sina nära och kära, sina grannar och vänner. Man var till och med beroende av vädret. Kanske var man också lite mera ödmjuk än dagens individualister.

Gården du ser på fotografiet kallas för Kullen eller Skålleruds-Eriksbyn 1:52 och 1:31. Om du åker från Mellerud till Åsensbruk ligger husen på en liten höjd väster om landsvägen. Boningshuset som man ser på bilden längst bak till höger flyttades hit 1915 och ersatte då troligen ett äldre hus. De andra byggnaderna är från andra halvan av 1800-talet. På gården finns dessutom en timrad ladugård, en loge, en vagnbod, ett magasin, en snickarbod och en vedbod. Eftersom så många byggnader är väl bevarade får man en bra bild av hur gården såg ut för länge sedan. Till och med de omålade fasaderna är rätt, eftersom gården uppfördes innan rödfärgens intåg på 1800-talet.

Jag tycker att just dessa omålade, gråa bjälkar och brädor ger en känsla av hur mycket tid som har förflutit sedan gården byggdes. Men ändå kan man här och var skymta en behaglig brun färgstrimma i fasaden som bildar en fin kontrast till det isiga landskapet runt om. Jag älskar även trädtopparna i bakgrunden som bidrar till fotografiets djup med sina vita florsockertoppar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen
Translate »