Schloss Heidecksburg i Rudolstadt

I_staden_016_a
Panorama från Schloss Heidecksburg i Rudolstadt
Bländartal f/10  Exponeringstid 1/25 s  Brännvidd 18 mm

Slottets historia

Thüringen är en av Tysklands 16 stater och kallas för Tysklands gröna hjärta. Men förr i tiden var staterna uppstyckade i många små områden. Lite mer ordning blev det på 1500 talet, då det bildades flera småstater och en av dem var Schwarzburg-Rudolstadt, med regeringssäte på Heidecksburg i Rudolstadt. 1710 blev staten ett furstendöme och förblev det till 1918, då många små furstendömen slogs ihop och bildade den nuvarande staten Thüringen. Själva slottet byggdes på en äldre borganläggning från 1300-talet. Greve Albrecht VII von Schwarzburg valde borgen till sitt regeringssäte och bostad år 1571. I och med detta började en lång utvidgnings- och ombyggnadsverksamhet, så att borgen med tiden förvandlades till ett riktigt barockslott. Slottets nuvarande utseende är resultatet av många århundradens förändringar som i stort sett avslutades 1767.

Slottet idag

I dag är slottet ett kulturellt centrum för hela regionen. Flera gånger per år används ”Roccokosalen” för slottskonserter, där man kan njuta av klassiskt musik. Lite mer folkliga sånger kan du lyssna till om du besöker Rudolstadt när det är ”Rudolstadt Festival”. En varm sommarkväll kan du också ta plats i slottets trädgård och titta på sommarteater. Sedan finns det ”Museumstag” och ”Museumsnacht”, alltså något för varje smak. Eller så gör du som jag och gifter dig på Schloss Heidecksburg.

Lite om panoramafotografi

Så, det här är mitt första riktiga panoramafotografi. Klockan 07.00 på morgonen stod jag på slottsgården och monterade kameran på stativet. Solen tittade bara fram ur molnen några få minuter. Men tiden räckte för att ta 11 foton i stående format. Kan du tänka dig hur stor filen blir när man kombinerar dessa 11 kort där varje bild har en storlek på mer än 25 MB? För varje bild man tar vrider man kameran några grader till på stativet, tills man har fotograferat hela panoramat. Det är viktigt att stativet och kameran står vågrät (det flesta stativ har en liten vattenpass inbyggd), för att undvika för många fallande eller böjda linjer. Sedan sammanfogade jag bilderna i Lightroom och korrigerade optiska snedvridningar och böjda linjer i Photoshop. Ett sådant fotografi förmedlar verkligen känslan av vidd och storhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen
Translate »