Lockdown

Lockdown

Det är tre små apor som har gett mig inspiration till det här fotografiet. Har du någon gång sett en skulptur eller bild av ”de tre aporna” som inte ser, inte hör och inte talar? Med säkerhet, de finns ju till och med som emoji 🙈🙉🙊 på din mobil. Många människor i väst förknippar dessa lustiga figurer med ett negativt budskap. Till exempel med en brist på civilkurage, med blind lojalitet, ignorans eller att vägra erkänna verkligheten. Helt enkelt att man inte är mottaglig för det man inte vill höra.

Men det är faktiskt inte apornas ursprungliga betydelse. Uttalandet att inte se, inte höra och inte tala uttrycks på japansk som mizaru, kikazaru, iwazaru (見ざる、聞かざる、言わざる). Betydelsen är inte alls negativ. Det står för att inte lyssna eller se på dåliga eller moraliskt nedbrytande ting. Talesättet uppmanar till att man håller sig moralisk ren, inte skvallrar eller förtalar andra.

Men vad har det hela med apor att göra? Egentligen inte så mycket, allt beror på hur man uttalar det japanska ordet för ”inte” eller att förneka en sak. Om man tittar på orden mizaru, kikazaru, iwazaru ser man att alla dessa slutar med ”zaru” som betyder inte. Om man då vet att ”saru” med ”s” betyder apa på japanska, förstår man humorn bakom ordleken. Lärare använde den här illustrationen helt enkelt för att hjälpa sina elever att enklare komma ihåg moraliska lärosatser. Fotografiet står alltså inte för ignorans, det illustrerar behovet av att stänga ner för all nedbrytande information man blir bombarderad med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen
Translate »