Guld och gröna skogar

Guld och gröna skogar

Den här gyllene skalbaggen (gräsgrön guldbagge) har jag fotat med mitt vanliga 50 mm objektiv. Eftersom objektivet inte är ett makroobjektiv använde jag ett litet trick för att komma så här nära skalbaggen. Jag fäste objektivet bakvänt med en retroadapter på kamerahuset. Du kan nämligen med hjälp av en retroadapter förvandla vilket som helst objektiv till ett makroobjektiv. Problemet är bara att man förlorar möjligheten att styra bländaren via kamerahuset. Genom att fixera bländarspaken i önskat läge vid objektivet, kan man ändå ändra skärpedjup och ljusinsläpp.

Ofta är svårigheten med makrofotografi att man inte har tillräckligt med ljus till förfogande. Man behöver ganska snabba slutartider för att undvika skakningsoskärpa eller för att frysa snabba rörelser. Men snabba slutartider innebär också mindre ljus på sensorn. Då kan du tänka dig hur svårt det blir att fotografera handhållet utan stativ. Men ljus kan man ju skapa genom att använda en blixt. Kamerans inbyggda blixt är helt opraktisk eftersom den oftast skuggas av objektivet. Därför föreslår jag en så kallad ”Pringles-ljusformare” ?. Ja du vet, Pringles, dessa goda chips i papprör.

Vänd objektivet och fäst Pringles-ljusformaren på blixten

På insidan är röret klätt med en aluminiumfolie som reflekterar ljuset åt alla håll. Först skar jag en öppning i burken med en mattkniv. Jag gjorde öppningen ungefär lika stor som det externa blixthuvudet. Voila! Sedan kunde jag fästa blixten på kameran och Pringlesburken på blixten. När jag sen avfyrade blixten, studsade ljuset genom röret direkt på mitt motiv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen
Translate »