Bildkomposition


To consult the rules of composition before making a picture is a little like consulting the law of gravitation before going for a walk.


Edward Weston

Jag måste helt enkelt le när jag läser citatet här ovan, det förklarar på ett enkelt sätt det självklara. Om Edward Weston nu har rätt, varför skulle du då läsa vidare? För att dina foton kan blir mer än bara snapshots. Därför skulle jag inte jämföra läran om bildkompositionen med själva gravitationen, jag skulle jämföra den med en vandringskarta. Typ som en riktlinje som kan hjälpa dig att ta mer uttrycksfulla fotografier. Den hjälper dig att ställa rätt frågor innan du trycker på utlösaren. Hur kan jag skapa balans? Hur leder jag betraktarens blick genom fotografiet? Hur riktar jag uppmärksamheten på motivets viktigaste delar?

Hur skall man då hålla koll på alla dessa regler när man är helt upptagen med att fotografera? Det inte så svårt som det låter. Du kommer nog bli överraskad över att se linjer, mönster och symmetri överallt, när du väl har bekantat dig med några regler inom bildkomposition. Du kommer börja testa olika perspektiv och försöka balansera dina foton, eftersom du vet att det finns så många olika sätt att se motivet.

Men glöm inte att läran om bildkomposition inte är en vetenskap. När det handlar om fotografi finns det bara en lag och den är: Att det inte finns några lagar. Bildkomposition är mer som en karta som hjälper dig hitta rätt, men den tvingar dig inte att gå en viss väg. Ett sista tips innan du går ut och börjar komponera dina mästerverk – ta dig tid att gå runt med öppna ögon. Titta noga på det du vill fotografera, från alla möjliga och omöjliga håll. Och framför allt, få klart för dig vad du vill säga med ditt fotografi. Fråga dig själv vad som fascinerar dig mest i scenen, det är grunden för att ta ett bra fotografi.

Här nedan finns några länkar till som är värda att titta på…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen
Translate »